peti wang sayeh :D

Monday, January 9, 2012

Kembar Bumi [ Bumi Ke-2 ]

PLANET berbatu yang hampir sama dalam saiz Bumi telah ditemui mengorbit Matahari yang jauh seperti bintang.

Ia merupakan kali pertama planet seperti Bumi dikesan didalam sistem solar.

Tidak seperti bumi, planet yang dikenali sebagai Kepler-20f, mempunyai wap air yang tebal pada lapisan atmosfera, permukaan dipercayai terlalu panas untuk hidupan.

Planet kedua dalam sistem solar yang sama, Kepler-20e, hanya sedikit lebih kecil daripada bumi dan lebih panas.

Kedua-dua planet itu mengelilingi matahari dengan rapat dengan tempoh kitaran planet pada orbit selama setahun iaitu hanya sembilan belas dan enam hari masing-masing.

Para saintis teruja dengan pencapaian mereka mengesan "exoplanets" bersaiz bumi kerana ia meningkatkan peluang satu hari untuk mencari dunia lain yang berpotensi untuk menanggung hidupan.

Dr Francois Fressin, salah seorang daripada ahli astronomi dari Pusat Harvard-Smithsonian bagi Astrofizik di Cambridge, Amerika Syarikat, berkata: "Ia adalah kali pertama, manusia dapat menemui suatu objek yang serupa dengan Bumi di antara seluruh bintang, jadi mungkin kita akan dapat mencari bintang lain pula. Ini boleh menjadi satu peristiwa penting. Pada pandangan saya sepuluh tahun atau bahkan 100 tahun dari sekarang, orang bertanya bilakah planet pertama bersaiz Bumi dijumpai."

Beberapa planet extrasolar telah dikenal pasti dengan radius 1.5 hingga dua kali ganda daripada Bumi.

Tetapi Dr Fressin menyatakan bahawa walaupun ia mempunyai isipadu yang lebih banyak daripada Bumi dan ia tidak boleh disamakan benar-benar seperti bumi.

Awal bulan ini, satu penemuan yang dilaporkan iaitu Kepler-22b sebuah planet yang mempunyai 2.4 kali saiz Bumi terletak di tengah-tengah zon yang boleh didiami, yang membawa kepada spekulasi liar mengenai kewujudan lautan, benua dan makhluk hidup.

Seperti Kepler-22b, kedua-dua planet yang baru ini ditemui oleh teleskop angkasa Kepler NASA agensi angkasa Amerika.

Ahli astronomi berjaya mengesan kedua-dua bintang itu dengan memerhatikan sebaran cahaya kecil yang berlaku apabila mereka melintasi "parent star" mereka.

Kepler-20f mempunyai jejari 1,03 kali Bumi, manakala Kepler-20e mempunyai 0,87 saiz Bumi.

Ahli astronomi menghabiskan masa bertahun untuk memastikan isyarat yang mereka dikesan benar-benar dari planet itu.


Kedua-dua planet dipercayai berbatu, dengan komposisi besi dan silikat, dan sangat panas.

Kepler-20f mempunyai suhu 426 darjah Celcius dan Kepler-20e mempunyai kepanasan 726 darjah Celcius.

No comments: