peti wang sayeh :D

Monday, March 15, 2010

SPM sudah berakhir..Selamat tinggal sekolah ku!


wah..
macam tak caye je kan..
sekarang
aku,kau dan anda semua bukan lagi pelajar sekolah menengah..
haha..keputusan spm dah dapatkan?
so,adakah yang kita usahakan membuahkan hasil?
maybe ada yang meloncat-loncat kegembiraan ketika mendapat slip keputusan,
and maybe ada yang menangis sebab apa yang dihajatkan tidak tercapai.

tapi aku?
aku berada dimana?
jawapannya,bukan setakat "aku"
tapi "kita semua"
kita semua berada di satu persimpangan
yang mana,dihadapannya ada satu jalan yang sangat jauh
iaitu
"jalan kehidupan kita menjadi dewasa"
wah! dewasa?
besarkankan ertinya..
jadi,macammana kita nak corakkan perjalanan dewasa kita?

jawapannya..bermula daripada persimpangan ini..
persimpangan yang terdapat dua jalan..
jalan yang berduri dan jalan yang agak luas yang penuh dgn warna warni kehidupan.
so?
pilihan perjalanan anda?
yang berduri atau sebaliknya?
hahaha..
buka minda,protes hati kita!

Jangan duduk di tapuk yang lama..
kita memerlukan perubahan..
gagal sekali bukan bermakna gagal selama-lamanya..
mungkin ada kejayaan di sebalik cerita sebuah "kegagalan"

Ingat!!
hidup kita umpama "pesawah"
harus kuat untuk mendapatkan segantang beras,
bukan hari ini menabur,esok menuai,
tetapi kita perlukan masa untuk mencipta sesuatu kejayaan..
bak kata orang nogori,
"tompoyak kalau simpan lamo-lamo,makin sodap!"
tak gitu?
haha..so,jom membina kejayaan dari sebuah erti "kegagalan"

"Orang hebat akan menjadikan sesuatu yang negatif kepada postitf"

hemo..hemo :)

1 comment:

Aku fiqa said...

nnt leh join politik